Proč naše tělo potřebuje minerální látky?
- Úvod
- Lékař radí
- Proč naše tělo potřebuje minerální látky?
Minerální látky jsou pro naše tělo velmi důležité.
Jsou zastoupeny v malém množství a podílejí se na metabolických pochodech organismu, správné funkci orgánů a udržování vnitřního prostředí. Nedostatek nebo přebytek minerálních látek je způsoben nevhodnou stravou, nedostatkem tekutin, nadměrným pocením, některými léčivy nebo onemocněními, která vedou k úbytku nebo zadržování těchto látek. Může se jednat o onemocnění ledvin, jater nebo zažívacího systému, také srdeční selhávání, hormonální a metabolické poruchy, např. cukrovku, onemocnění štítné žlázy, příštítných tělísek a nadledvin. Některé stavy a situace vedou ke zvýšené potřebě minerálů, zvláště těhotenství, nadměrná fyzická námaha, chronický stres a nedostatek odpočinku.
Dochází k poruchám z nedostatku nebo z nadbytku minerálních látek v těle.
Základem k udržení správného zastoupení minerálů je konzumace vyvážené (pestré) stravy, čerstvých a málo technologicky upravených potravin, vitaminů, omezení nadměrné spotřeby alkoholu, cukru a tuku, dostatečný pitný režim. Mezi nejdůležitější minerální látky patří sodík, chloridy, draslík, hořčík, vápník, fosfor, železo, zinek, jód, fluór, selen a molybden.
Sodík (Na) a Chloridy (Cl):
Sůl je pro lidské tělo potřebná v přiměřeném množství podle stavu organismu a situace, má úzký vztah k vodnímu metabolismu, k udržení osmotického tlaku tělních tekutin.
Vynechat sůl je potřeba při onemocněních srdce a ledvin, její omezení při vysokém krevním tlaku, naopak zvýšení příjmu soli spolu s tekutinami je důležité při nadměrném pocení. Při nedostatku sodíku vznikají svalové křeče, bolesti hlavy a průjmy. Naopak nadbytek sodíku zvyšuje krevní tlak. Optimální příjem sodíku jsou asi 3 g denně. Nejvýznamnějším zdrojem sodíku a chloridů neboli chloridu sodného je kuchyňská sůl, z potravin jsou to masné a rybí výrobky, některé sýry, slané oříšky, bramborové lupínky, dehydrované polévky, také minerální vody a některá koření zvláště s obsahem glutamátu sodného. Příjem kuchyňské soli bychom měli omezit na 5-7 g denně.
Draslík (K):
Má význam při mezibuněčné výměně látek a při funkci enzymů. Nedostatek vzniká při průjmech, při odvodňování organismu léčivy /diuretická léčba/, dlouhodobém užívání projímadel, nadměrném pocení, drastických redukčních dietách a při poruchách příjmu stravy. Projevuje se poruchami srdečního rytmu, poruchami činnosti svalů, trávení a poruchami nervového systému. Zdrojem draslíku jsou vlašské ořechy, mandle, brambory, špenát, fazole, sušené švestky a paprika.
Hořčík (Mg):
Podílí se na funkci enzymů ve všech procesech organismu a má úzký vztah k metabolismu draslíku, oba prvky mají důležitou roli uvnitř buněk. Zklidňuje centrální a periferní nervový systém, ovlivňuje psychický stav, srdeční rytmus, má protistresové a protizánětlivé účinky.
Nedostatek se projevuje ranní únavou, nespavostí, nočním pocením, podrážděností, bolestmi hlavy, křečemi dolních končetin a záškuby v obličeji. Zdrojem jsou potraviny převážně rostlinného původu, např. fazole, sója, lískové ořechy, ovesné vločky.
Vápník (Ca):
Je hlavním stavebním materiálem kostí, zubů, podílí se na činnosti svalů a krevní srážlivosti.
Nedostatek vápníku se projevuje křečemi, únavou, poruchami srdečního rytmu, z dlouhodobého hlediska jsou přítomny kožní změny, padání vlasů, porucha nehtů, osteoporóza a paradentóza.
Je zastoupen v mléce a mléčných výrobcích, ovoci, ořeších, rybách.
Fosfor (P):
Společně s vápníkem se podílí na látkové výměně kostí a zubů. Zdrojem je mléko, maso, obilí, ryby, vejce.
Železo (Fe):
Nedostatek železa se projevuje změnami nehtů, vypadáváním vlasů, suchou kůží, bolestmi hlavy, lehkou podrážděností, bolavými ústními koutky a chudokrevností.
Zdrojem jsou játra, maso, pivní kvasinky, brokolice, kapusta.
Zinek (Zn):
Je důležitý pro formování kostí, léčení a hojení ran a vředů. Zdrojem jsou semena dýní, houby, luštěniny, kakao a další.
Jód (I):
Je nezbytný pro funkci štítné žlázy, tělesný a duševní vývoj a potřeba jódu se zvyšuje v dospívání, u těhotných a kojících žen. Zdrojem jsou višně, třešně, ryby, vejce, citrón, špenát, čokoláda.
Fluór (F):
Nedostatek vede ke zvýšené kazivosti zubů. Najdeme jej v mase, vejcích, ovoci a zelenině.
Selen (Se):
Má význam pro ochranu buněk, funkci svalů a krevní srážlivost, je důležitý pro imunitní systém.
Zdrojem je ovoce a zelenina, také ryby, maso, celozrnné produkty.
Molybden (Mo):
Podílí se na metabolismu fluoridu v zubech. Zdrojem je zelenina.
Léčba nedostatku minerálních látek spočívá v substituci neboli doplnění těchto látek stravou, tabletami nebo ve formě infúzí či injekcí. Naopak při nadbytku minerálů je nutné snížení příjmu těchto látek.
Zásadou je stanovení správné diagnózy a léčba základního onemocnění, které vede k poruše metabolismu minerálních látek.
Autor: MUDr. Ilona Vinklerová