Mediclinic
left right

První pomoc při průjmu

  • Úvod
  • Články
  • První pomoc při průjmu

Průjem, neboli diarrhea, je onemocnění charakterizované řídkými a častými stolicemi. Nejčastější příčinou průjmu je infekce, a to buď virem, bakterií nebo parazity. Mezi další příčiny průjmu patří konzumace potravin s vysokým obsahem tuku nebo cukru, intolerance na laktózu, užívání antibiotik a stres. Průjem může být také příznakem závažnějšího onemocnění, jako je Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida.

 Pokud se jedná o virové nebo bakteriální onemocnění je Inkubační doba velmi krátká – hodiny až dny. Potíže téměř vždy začnou náhle. Akutní zánět žaludku a střev provází zvracení, bolesti břicha a řídké vodnaté stolice několikrát denně, může být i horečka, příměs krve a hlenu, bolesti svalů a kloubů. Naštěstí většina střevních infekcí odezní během několika dnů.

Postup domácí léčby 

Rehydratace – rychlé zavodnění organismu.

Začínáme okamžitou dodávkou tekutin.

Ztrátou vody a minerálů – dehydratací – jsou ohrožení zejména senioři a děti, proto léčbu začínáme ihned. Nekomplikovaný průběh zvládneme sami, s komplikovaným pomůže lékař, u nejmenších může být nutná hospitalizace.

 Realimentace – časné zavádění potravy při průjmu

Správná, rychle zavedená strava průjem léčí.

 Podáváme:

-         pouze malé porce

-         lehce stravitelné, jednoduché, vařené potraviny s obsahem škrobů

-         jídlo musí mít zpočátku kašovitou konzistenci, vše mixujeme. 

Vhodný jídelníček:

1)     Pyré

-         rozmačkané banány

-         rozvařená oloupaná jablka (jablečná výživa)

-         bramborové pyré – brambory rozvařené v mírně osolené vodě a rozmixované bez mléka a másla

-         mrkvové a dýňové pyré

2)     Kaše – rýžová, kukuřičná (polenta) vaříme pouze ve vodě, nemastíme, můžeme použít i instantní. Lze přidat banán nebo vařená jablka.

3)     Zeleninový vývar doplní minerály (mrkev, petržel, celer).

4)     Kuřecí maso bez kůže ve vývaru

-         v dalších dnech dodá lehce stravitelné bílkoviny.

-         polévky napřed mixujeme, postupně zeleninu a maso krájíme nadrobno.

5)     Jogurt

-         po zlepšení průjmu začíná tělu dodávat mléčnou bílkovinu a probiotika (opět možno smíchat s banánem či jablečnou výživou).

 Do diety nepatří a zakázána jsou v průběhu průjmu i několik dnů po něm:

-         Smažená, pečená, hotová kupovaná a kořeněná jídla.

-         Jídlo s obsahem tuků, cukru, vlákniny, nevhodné bílkoviny - červené maso, uzeniny, paštiky, mléko, smetana, vejce.

-         Pečivo kynuté, smažené, sladké a celozrnné, z listového těsta – čerstvé rohlíky, koblihy, croissanty, sušenky, pizza.

-         Nadýmavá zelenina a luštěniny.

-         Čokoláda a borůvky - “nestaví”, jak se někdy traduje.

 

V případě infekčních onemocnění se zvracením a průjmy více než kdy jindy platí, že výživa je zároveň lék.

Informujte se o svých
nárocích z veřejného pojištění

Pro pacienta

Přehled nabízených
očkování

Pro pacienta

Interaktivní mapa
ordinací v čr

Pro pacienta

Prohlédněte si nové číslo
časopisu MediClinic Plus

Pro pacienty

Registrace nového pacienta

Je jednoduché přejít k nám, nemusíte navštívit svého praktika.

© copyright MediClinic 2025 Created by inCUBE

Vážení pacienti,

prosíme, buďte k ostatním pacientům a také personálu ordinací ohleduplní, proto v případě jakéhokoliv respiračního onemocnění vstupujte do čekárny a ordinace s respirátorem.

Děkujeme za pochopení, MediClinic.

zavřít