První pomoc při průjmu
- Úvod
- Články
- První pomoc při průjmu

Průjem, neboli diarrhea, je onemocnění charakterizované řídkými a častými stolicemi. Nejčastější příčinou průjmu je infekce, a to buď virem, bakterií nebo parazity. Mezi další příčiny průjmu patří konzumace potravin s vysokým obsahem tuku nebo cukru, intolerance na laktózu, užívání antibiotik a stres. Průjem může být také příznakem závažnějšího onemocnění, jako je Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida.
Pokud se jedná o virové nebo bakteriální onemocnění je Inkubační doba velmi krátká – hodiny až dny. Potíže téměř vždy začnou náhle. Akutní zánět žaludku a střev provází zvracení, bolesti břicha a řídké vodnaté stolice několikrát denně, může být i horečka, příměs krve a hlenu, bolesti svalů a kloubů. Naštěstí většina střevních infekcí odezní během několika dnů.
Postup domácí léčby
Rehydratace – rychlé zavodnění organismu.
Začínáme okamžitou dodávkou tekutin.
Ztrátou vody a minerálů – dehydratací – jsou ohrožení zejména senioři a děti, proto léčbu začínáme ihned. Nekomplikovaný průběh zvládneme sami, s komplikovaným pomůže lékař, u nejmenších může být nutná hospitalizace.
Realimentace – časné zavádění potravy při průjmu
Správná, rychle zavedená strava průjem léčí.
Podáváme:
- pouze malé porce
- lehce stravitelné, jednoduché, vařené potraviny s obsahem škrobů
- jídlo musí mít zpočátku kašovitou konzistenci, vše mixujeme.
Vhodný jídelníček:
1) Pyré
- rozmačkané banány
- rozvařená oloupaná jablka (jablečná výživa)
- bramborové pyré – brambory rozvařené v mírně osolené vodě a rozmixované bez mléka a másla
- mrkvové a dýňové pyré
2) Kaše – rýžová, kukuřičná (polenta) vaříme pouze ve vodě, nemastíme, můžeme použít i instantní. Lze přidat banán nebo vařená jablka.
3) Zeleninový vývar doplní minerály (mrkev, petržel, celer).
4) Kuřecí maso bez kůže ve vývaru
- v dalších dnech dodá lehce stravitelné bílkoviny.
- polévky napřed mixujeme, postupně zeleninu a maso krájíme nadrobno.
5) Jogurt
-
po zlepšení průjmu začíná tělu
dodávat mléčnou bílkovinu a probiotika (opět možno smíchat s banánem či
jablečnou výživou).
Do diety nepatří a zakázána jsou v průběhu průjmu i několik dnů po něm:
- Smažená, pečená, hotová kupovaná a kořeněná jídla.
- Jídlo s obsahem tuků, cukru, vlákniny, nevhodné bílkoviny - červené maso, uzeniny, paštiky, mléko, smetana, vejce.
- Pečivo kynuté, smažené, sladké a celozrnné, z listového těsta – čerstvé rohlíky, koblihy, croissanty, sušenky, pizza.
- Nadýmavá zelenina a luštěniny.
- Čokoláda a borůvky - “nestaví”, jak se někdy traduje.
V případě infekčních onemocnění se zvracením a průjmy více než kdy jindy platí, že výživa je zároveň lék.