Probiotika vs. prebiotika
- Úvod
- Články
- Probiotika vs. prebiotika

Zimní období s sebou přináší řadu zdravotních potíží jako nachlazení, bolest v krku, kašel, rýmu či horečku. V mnoha případech je lékař nucen předepsat nemocnému antibiotika. Právě v souvislosti s jejich užíváním můžete narazit na termín probiotika. Nebo se jedná o prebiotika? Je mezi nimi vůbec nějaký rozdíl? A jaký?
O probioticích a prebioticích se v rámci výživy mluví a píše opravdu hodně. Přestože obě slova znějí velice podobně, na lidské zdraví mají odlišné účinky. Zatímco probiotika jsou bakterie prospěšné pro lidský organismus a pozitivně ovlivňují přirozené složení střevní mikroflóry, prebiotika představují potravu pro tyto bakterie a podporují jejich růst.
Probiotika obnovují střevní mikroflóru
V lidském zažívacím traktu se vyskytují různé bakterie (např. Lactobacillus, Bifidobacterium a Streptococcus). Jsou velmi důležité pro zdravý organismus, který chrání před škodlivými patogeny.
Probiotika zajišťují správnou funkci zažívacího systému a obnovují střevní mikroflóru např. po užívání antibiotik. Mimo to posilují imunitní systém a chrání organismus před respiračními onemocněními.
Probiotika se nachází v potravě a mezi přírodní zdroje patří:
● jogurty,
● kefírová mléka,
● kvašená zelenina,
● kysané zelí.
Prebiotika podporují růst přátelských bakterií
Ve spojení s bakteriemi ve střevech se zmiňují také prebiotika. Ty představují jakýsi substrát neboli potravu pro probiotika. Díky nim se mohou vyvíjet, růst a být prospěšné. Stejně jako probiotika i prebiotika najdeme v řadě potravin, jedná se totiž o vlákninu. Největší množství obsahuje zelenina, ovoce, luštěniny a obiloviny.
Prebiotika mají příznivý vliv na střevní mikroflóru, zlepšují střevní pohyby a preventivně působí před vznikem zácpy či nádorových onemocnění tlustého střeva a konečníku. Pozitivní vliv mají také na hladinu cholesterolu a krevních tuků.
Mezi potraviny bohaté na prebiotika patří:
● luštěniny (především hrách, fazole),
● oves,
● banány
● bobulovité ovoce,
● chřest,
● česnek,
● pórek,
● cibule.
Negativní vliv užívání antibiotik
Užívání antibiotik sice vede k vyléčení vleklých zdravotních problémů, zároveň však narušuje střevní mikroflóru. Vedle škodlivých bakterií, které vyvolaly nemoc, totiž ničí i ony tělu prospěšné bakterie. Proto je vhodné společně s antibiotiky užívat i probiotika, které narušenou střevní mikroflóru rychle obnoví. Probiotika, pro něž se užívá také výraz laktobacily, lze získávat z přirozené potravy nebo v podobě doplňků stravy. Se správným výběrem probiotik vám při stanovení diagnózy poradí váš ošetřující lékař i magistry v lékárnách při výdeji antibiotik.