Mediclinic
left right

Probiotika vs. prebiotika

  • Úvod
  • Články
  • Probiotika vs. prebiotika

Zimní období s sebou přináší řadu zdravotních potíží jako nachlazení, bolest v krku, kašel, rýmu či horečku. V mnoha případech je lékař nucen předepsat nemocnému antibiotika. Právě v souvislosti s jejich užíváním můžete narazit na termín probiotika. Nebo se jedná o prebiotika? Je mezi nimi vůbec nějaký rozdíl? A jaký? 

O probioticích a prebioticích se v rámci výživy mluví a píše opravdu hodně. Přestože obě slova znějí velice podobně, na lidské zdraví mají odlišné účinky. Zatímco probiotika jsou bakterie prospěšné pro lidský organismus a pozitivně ovlivňují přirozené složení střevní mikroflóry, prebiotika představují potravu pro tyto bakterie a podporují jejich růst.

Probiotika obnovují střevní mikroflóru

V lidském zažívacím traktu se vyskytují různé bakterie (např. Lactobacillus, Bifidobacterium a Streptococcus). Jsou velmi důležité pro zdravý organismus, který chrání před škodlivými patogeny. 

Probiotika zajišťují správnou funkci zažívacího systému a obnovují střevní mikroflóru např. po užívání antibiotik. Mimo to posilují imunitní systém a chrání organismus před respiračními onemocněními. 

Probiotika se nachází v potravě a mezi přírodní zdroje patří:

●       jogurty,

●       kefírová mléka,

●       kvašená zelenina,

●       kysané zelí.

Prebiotika podporují růst přátelských bakterií

Ve spojení s bakteriemi ve střevech se zmiňují také prebiotika. Ty představují jakýsi substrát neboli potravu pro probiotika. Díky nim se mohou vyvíjet, růst a být prospěšné. Stejně jako probiotika i prebiotika najdeme v řadě potravin, jedná se totiž o vlákninu. Největší množství obsahuje zelenina, ovoce, luštěniny a obiloviny.

Prebiotika mají příznivý vliv na střevní mikroflóru, zlepšují střevní pohyby a preventivně působí před vznikem zácpy či nádorových onemocnění tlustého střeva a konečníku. Pozitivní vliv mají také na hladinu cholesterolu a krevních tuků.

 Mezi potraviny bohaté na prebiotika patří:

●       luštěniny (především hrách, fazole),

●       oves,

●       banány

●       bobulovité ovoce,

●       chřest,

●       česnek,

●       pórek,

●       cibule.

Negativní vliv užívání antibiotik

Užívání antibiotik sice vede k vyléčení vleklých zdravotních problémů, zároveň však narušuje střevní mikroflóru. Vedle škodlivých bakterií, které vyvolaly nemoc, totiž ničí i ony tělu prospěšné bakterie. Proto je vhodné společně s antibiotiky užívat i probiotika, které narušenou střevní mikroflóru rychle obnoví. Probiotika, pro něž se užívá také výraz laktobacily, lze získávat z přirozené potravy nebo v podobě doplňků stravy. Se správným výběrem probiotik vám při stanovení diagnózy poradí váš ošetřující lékař i magistry v lékárnách při výdeji antibiotik.

Informujte se o svých
nárocích z veřejného pojištění

Pro pacienta

Přehled nabízených
očkování

Pro pacienta

Interaktivní mapa
ordinací v čr

Pro pacienta

Prohlédněte si nové číslo
časopisu MediClinic Plus

Pro pacienty

Registrace nového pacienta

Je jednoduché přejít k nám, nemusíte navštívit svého praktika.

© copyright MediClinic 2025 Created by inCUBE

Vážení pacienti,

prosíme, buďte k ostatním pacientům a také personálu ordinací ohleduplní, proto v případě jakéhokoliv respiračního onemocnění vstupujte do čekárny a ordinace s respirátorem.

Děkujeme za pochopení, MediClinic.

zavřít